ArtykułyPremiera 8 maja! Wygraj bilet na seans filmu „Sprawiedliwość owiec”
LubimyCzytać3
Artykuły„Zamknięte w lodzie” – kryminał otwierający nową serię Izabeli Janiszewskiej. Weź udział w akcji recenzenckiej!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzy masz dość odwagi, by wejść w ciemność? Zrecenzuj "Aurorę" Pauliny Świst!
LubimyCzytać9
ArtykułyNowa superprodukcja Kena Folletta „Krawędź wieczności” już dostępna w Audiotece
LubimyCzytać1
Trzy metry nad niebem

- Trzy metry nad niebem (tom 1)
- Tre metri sopra il cielo
- 2012-06-20
- 2005-01-01
- Krystyna Kabatc, Eugeniusz Kabatc
a Step staje się bardziej refleksyjny, łagodniejszy. Babi jest jedyną osobą, której Step powierza swój mroczny sekret, który tłumaczy jego agresywne i destrukcyjne zachowania. Swobodnie poruszając się w świecie pojęć, które określają świat włoskiej młodzieży, Moccia opowiedział niezwykle wiarygodnie i płynnie uniwersalną historię o młodzieńczym buncie, bólu dorastania i problemach rodzinnych.
Kup Trzy metry nad niebem w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Trzy metry nad niebem
Zainspirowana filmem, który zapoczątkował moją miłość do hiszpańskiego, po ponad roku zabrałam się za powieść równie piękną, ale cóż… włoską! „Jestem świnia, zwierzę, bestia, brutal. Powtarzasz to i powtarzasz, a w końcu ulegasz… i pozwalasz się nawet całować. Widzisz jaka jesteś? Jesteś niekonsekwentna!” Step i Babi! Babi i Step! O nich książki mogłabym czytać godzinami! On – chuligan, nicpoń, złodziej (wszystko co najgorsze pasuje do niego),ale trzeba przyznać, że z wyglądu to niezłe ciacho; zasługuje na miano Dziesiątki z plusem! Ona – z dobrego domu, ma wszystko czego zapragnie, ale trzymana krótko przez matkę. Prywatna szkoła, najlepsze stopnie. Śliczna blondynka z charakterkiem. Co się stanie, gdy dojdzie do spotkania? A co jeszcze gorsze, zakochania?!?! Przeciwieństwa się przyciągają, a ich historia jest tak cudowna, że aby dowiedzieć się czegoś więcej, leć do biblioteki i czytaj!!! Nie pożałujesz! Wciągająca, piękna, urocza; coś, o czym marzy każda dziewczyna (na, a przynajmniej ja!). Miłość, która wznosi nas trzy metry nad niebem! Na pewno zostanie w mej pamięci i mam nadzieję, że nie raz do niej wrócę. Polecam, polecam, polecam! Bo dzięki tej książce świat wokół nabiera kolorów, a definicja prawdziwej miłości zostaje nam kolejny raz udowodniona. Obowiązkowa lektura dla niepoprawnych romantyków!!!
Oceny książki Trzy metry nad niebem
14742 użytkowników ma tytuł Trzy metry nad niebem na półkach głównych- Przeczytane 9 211
- Chcę przeczytać 5 308
- Posiadam 2 511
- 2014 97
- 2013 97
- 2015 39
- Z biblioteki 37
Tagi i tematy do książki Trzy metry nad niebem

Czytelnicy Trzy metry nad niebem przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Trzy metry nad niebem

Na rozstaju dróg

Zbieramy pytania do Federico Moccii!
Cytaty z książki Trzy metry nad niebem
- Jestem szczęśliwa. Nigdy w całym moim życiu nie czułam się tak dobrze. A ty?
- Ja? – przytula ją do siebie – ja czuję się znakomicie.
- Tak, że mógłbyś palcem dotknąć nieba?
- Nie, nie tak.
- Jak to, nie tak?
- O wiele wyżej. Co najmniej trzy metry nad niebem.
- Jestem szczęśliwa. Nigdy w całym moim życiu nie czułam się tak dobrze. A ty?
- Ja? – przytula ją do siebie – ja czuję się znakomicie...
Nagle zdajesz sobie sprawę, że wszystko się skończyło. Naprawdę. Nie ma już powrotu. Czujesz to. I próbujesz zapamiętać, w którym momencie to wszystko się zaczęło. I odkrywasz, że zaczęło się wcześniej niż myślisz. Długo wcześniej. I to w tej chwili zdajesz sobie sprawę, że to wszystko zdarzyło się tylko raz. I nieważne jak bardzo się starasz, nigdy nie poczujesz się taki sam. Nie będziesz już nigdy czuć się jak trzy metry nad niebem...
Rozwiń ZwińTy i ja... trzy metry nad niebem.
Ty i ja... trzy metry nad niebem.

Opinie i dyskusje o książce Trzy metry nad niebem
Książka mi się podobała, choć była nieco rozwlekła. Jak dotarłam do opisu gry w bilard to już po prostu jęknęłam w duszy. Na włoskiej Wiki przeczytałam, że książka została wydana prywatnie przez autora po raz pierwszy w 1992 r., ale nie odniosła żadnego sukcesu, dopiero po latach zdobyła sławę, więc autor ją poprawił, skrócił i wydał ponownie, to sobie pomyślałam, że nawet z tym skrótem książka jest dość rozwlekła. Ale ogólnie jest porządnie napisana, dobrze się czyta i nawet ma różne zabawne dialogi.
Jest jednak dość mroczna i męcząca psychicznie. No ale jaka ma być jak przedstawia toksyczną miłość i ma głównie toksycznych bohaterów. Tak naprawdę to tam nie ma kogo lubić. Główna bohaterka, choć najporządniejsza z tego towarzystwa, w pewnym momencie zatraca się w kłamstwach. Rozwydrzona młodzież, alkohol, narkotyki, kradzieże (jakoś mam wrażenie, że kradzieże to włoski sport narodowy) i morze kłamstw. W pewnym momencie kłamstwo kłamstwem kłamstwo poganiało.
Bliżej końca książki Babi wygłasza matce kazanie, że nic o niej nie wie i jej nie rozumie. Ale co ta matka miała rozumieć, jak była na okrągło okłamywana i manipulowana. Mi jej było zwyczajnie szkoda. Próbowała wychować swoje córki dobrze, ale córki się jakby zmówiły, żeby na okrągło ją okłamywać. Próbowała podstawiać Babi porządnych chłopaków, więc nie była jakąś heterą, która córce wszystkiego zabrania, że nie, bo nie, ale została czarnym charakterem tej książki. Na koniec się okazało, że oczywiście miała rację, no ale to na koniec.
Nawet mąż nie okazał się godny zaufania. Poznał jakąś przypadkową kobietę i już gotowy do niewierności. Moim zdaniem wątek Rafaeli jest strasznie przykry i było mi jej naprawdę szkoda.
Ogólnie cała jest książka w klimacie rozpadu, degrengolady i upadku. Jak komuś smutno, to lepiej tej książki nie czytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam tą książkę dobrych kilka lat temu ( właściwie chwilę po wydaniu)- ten włoski klimat, inne podejście do życia, taka lekkość bytu. A jednocześnie dwa światy bohaterów.
Pewnie dzisiaj dałabym mniej, ale to naprawdę fajna, lekka książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPochłonęłam tą książkę, potem czytałam kontynuację i nie mogę nie dać 9 punktów.
Pewnie dzisiaj dałabym mniej, ale to naprawdę fajna, lekka książka.
„Trzy metry nad niebem” Federico Moccii to poruszająca powieść o pierwszej miłości, która łączy dwie zupełnie różne osoby – zbuntowanego Step i niewinną Babi. Autor ukazuje kontrast między światem niegrzecznych chłopców a poukładaną codziennością dobrze wychowanych dziewczyn, co sprawia, że fabuła jest pełna napięcia i emocji. Historia miłosna bohaterów pokazuje siłę uczuć, ale też ich kruchość w obliczu przeciwności i różnic środowiskowych. Książka wzrusza, bawi, a momentami skłania do refleksji nad ceną dorastania i podejmowanych wyborów. To powieść szczególnie atrakcyjna dla młodzieży, która w historii Stepa i Babi może odnaleźć cząstkę własnych doświadczeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNależę do nielicznej grupy osób, które najpierw oglądają film, a potem sięgają po książkę. Czasami, to jest właśnie mój sposób na odkrywanie historii – poznanie fabuły na ekranie, a później w książce czerpanie przyjemności z innych, głębszych szczegółów. Plusem tej kolejności jest to, że mam już obraz bohaterów w postaci aktorów, co ułatwia wyobrażenie sobie ich w trakcie czytania. Minusem jest to, że znając zakończenie, nie jestem już tak podekscytowana i wciągnięta w historię.
Tak było również w przypadku „Trzech metrów nad niebem”. Film uwielbiam i znam go na pamięć, jednak książka… cóż, była po prostu ok. Mimo że nie wciągnęła mnie tak bardzo, jakbym chciała, nie uważam jej za złą. Może gdybym najpierw sięgnęła po książkę, odbiór byłby zupełnie inny. Na pewno jeszcze sięgnę po kolejne części, zwłaszcza że ostatnia nie doczekała się ekranizacji, a ja jestem ciekawa, jak potoczą się losy bohaterów.
Należę do nielicznej grupy osób, które najpierw oglądają film, a potem sięgają po książkę. Czasami, to jest właśnie mój sposób na odkrywanie historii – poznanie fabuły na ekranie, a później w książce czerpanie przyjemności z innych, głębszych szczegółów. Plusem tej kolejności jest to, że mam już obraz bohaterów w postaci aktorów, co ułatwia wyobrażenie sobie ich w trakcie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jeden z nielicznych przypadków, gdy wolę film od książki. Przykro mi, ale nie wciągnęła mnie, doczytałam żeby „doczytać”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie mnie ta książka wymęczyła. Miałam ochotę na przyjemny romans we włoskim klimacie. Widać też, że ta pozycja jest już długi czas na rynku. Kompletnie nie siadł mi główny bohater jako chuligan, jeżdżący na motorze z bandą przyjaciół zawadiaka. To było popularne w latach 90-tych, ale dziś jakoś na tego typu rzeczy się po prostu krzywię. Samego romansu nie było dużo, a szkoda, bo te sceny autorowi dobrze wyszły. Jak na mój gust to najpiękniejsze były 2 ostatnie rozdziały tej książki. Gdyby nie to, że chciałam dać tej lekturze szansę, że będzie lepiej, to chyba bym po raz pierwszy zrobiła DNF.
Strasznie mnie ta książka wymęczyła. Miałam ochotę na przyjemny romans we włoskim klimacie. Widać też, że ta pozycja jest już długi czas na rynku. Kompletnie nie siadł mi główny bohater jako chuligan, jeżdżący na motorze z bandą przyjaciół zawadiaka. To było popularne w latach 90-tych, ale dziś jakoś na tego typu rzeczy się po prostu krzywię. Samego romansu nie było dużo, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po tę książkę, ponieważ uwielbiam film i się nie myliłam, książka jest bardzo dobra, mogę z czystym sercem ocenić ją na 7/10. Mimo, że mam ogromny sentyment najpierw do filmu teraz do książki, to po tylu latach od premiery filmu i zmianie sposobu myślenia, można w ich relacji spostrzec delikatnie ujmując kilka red flagow.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBabi i Step należą do dwóch różnych światów.
Czy miłość wystarczy aby utrzymać w ryzach zbuntowanego i agresywnego chłopaka z trudną historią rodzinną i dziewczynę z dobrego domu, która żyje pod dyktando apodyktycznej matki?
To nie będzie łatwy związek. Ale na pewno nieodwracalnie zmieni zarówno Babi jak i Stepa.
Historia, która poruszyła wszystkie nastolatki w latach 90. Opis zbuntowanego i zakochanego chłopaka, nie mógł zostać niezauważony.
Lekka, przyjemna w czytaniu książka (jak z resztą wszystkie książki autora),łatwa w odbiorze młodzieżówka.
W fabule odnajdziemy typowy świat nastolatków. Okres życia, w którym wszyscy mieliśmy wielkie marzenia.
My jako czytelnicy, marzyliśmy o tym, aby ta historia miała szczęśliwe zakończenie.
Jaki był jej finał, większość z was na pewno wie…
Babi i Step należą do dwóch różnych światów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas przypadkowego spotkania i kilku kolejnych, między tą dwójką dochodzi do spięć, które finalnie sprawiają że Step i Babi zakochują się w sobie.
Nie mogłam dać innej oceny jak 10. Jest to jedna z moich ulubionych książek. Książka różni się troszkę od adaptacji filmowej, ale mimo wszystko i tak zasługuje na 10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałam ponieważ mam ogromną słabość do hiszpańskiej adaptacji filmowej.
Przez pierwsze kilkanaście kartek tekst ciężko się czyta, ponieważ jest napisany w specyficzny sposób, później można się już przyzwyczaić. Mam ogromny sentyment do Babi i Stepa więc ciężko mi ocenić tę książkę inaczej niż na dziesięć gwiazdek. Trzeba jednak przyznać, że w wielu scenach w powieści zabrakło emocji, które w adaptacji filmowej występowały od początku do końca. Lubię wracać do tej historii wtedy, kiedy chcę się pośmiać oraz sobie popłakać. Warto również sięgnąć po: ,,Tylko Ciebie chcę" oraz ,,Trzy razy Ty" - Odpowiednio drugą i trzecią część losów głównych bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez pierwsze kilkanaście kartek tekst ciężko się czyta, ponieważ jest napisany w specyficzny sposób, później można się już przyzwyczaić. Mam ogromny sentyment do Babi i Stepa więc ciężko mi ocenić tę książkę inaczej niż na dziesięć gwiazdek. Trzeba jednak przyznać, że w wielu scenach w...